Różne

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska zdobywa coraz większą rzeszę wielbicieli w Polsce. Charakteryzuje się bogactwem składników mineralnych takich jak białko, żelazo, wapń, potas, magnez. Niska kaloryczność oraz ubogość w cholesterol i tłuszcz czynią tę kuchnię idealną dla ludzi pragnących schudnąć lub utrzymać prawidłową sylwetkę. W kuchni japońskiej wykorzystuje się ryż, ryby, owoce morza oraz wodorosty, które są bogate w kwasy omega trzy chroniące nasz układ sercowo- naczyniowy. Obecnie dosyć ciężko jest dostać bardzo dobre jedzenie japońskie. Oczywiście restauracji i barów jest wiele, lecz nie wszystkie trzymają się oryginalnych przepisów. Wiele z nich stosuje zamienniki oraz spolszcza potrawy. Jeśli jednak chcemy poczuć trochę Azji, warto sprawdzić kuchnia azjatycka Poznań gdzie cały czas starają się przygotowywać nowe rzeczy w menu.

Również w kraju kwitnącej wiśni jest ważne to, co się je, ale również jak się to je. Potrawy poddaje się głównie obróbce poprzez gotowanie, grillowanie lub pieczenie. Rzadko w tej kuchni dania smaży się na głębokim tłuszczu. Japończycy dzielą potrawy na sześć kategorii typu nigiri-zushi, maki-shusi, chirasshi-sushi, temaki-shusi oraz najbardziej popularne w Polsce sushi. Wszystkie te dania charakteryzują się stosownym połączeniem ryżu, warzyw i ryb oraz odpowiednim wyglądem i estetyką podania. Dzięki tym wszystkim elementom Japończycy mogą szczycić się najdłuższą średnią życia.

Komentarze z Facebooka

Dodaj Komentarz

Kliknij tutaj, aby opublikować komentarz